wtorek, 23 września 2014

Zapiekanka z mielonym mięsem

Poniższy przepis to najlepszy dowód na to, że połączenie kilku prostych składników może zagwarantować sycącą i aromatyczną porcję obiadową. Gwarantuję, że zapachy jakie wydobywają się z piekarnika podczas pieczenia tej zapiekanki skuszą do jej spróbowania wszystkich domowników. 




Składniki:
- 0,5kg mielonej karkówki
- 6-7 średnich ziemniaków
- 100g sera parmigiano reggiano
- 100g parmezanu
- 5 łyżek musztardy sarepskiej
- duże opakowanie śmietany 18%
- 2 jajka
- kilka pomidorów suszonych w oleju z ziołami
- 3 pomidory lima
- oliwa
- natka pietruszki
- tymianek
- sól
- pieprz

Spód naczynia do zapiekania smarujemy oliwą. Na samym dnie kładziemy warstwę ziemniaków, które wcześniej obieramy i kroimy w cienkie talarki. Kolejna warstwa to mięso, które wcześniej mieszamy z musztardą, tymiankiem, częścią natki pietruszki, solą i pieprzem. Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami oraz serami startymi na średnich oczkach. Na sam wierzch układamy przepołowione limy (skórą do dołu) i suszone pomidory. Całość posypujemy natką pietruszki. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C, pieczemy około 35-40 minut. Smacznego! 


1 komentarz:

  1. Uzylam wczoraj przepis zmieniajac kilka rzeczy. Do miesa dodalam troche wiecej przypraw, po swojemu (to co w przepisie plus kurkume, bazylie, oregano, majeranek i slodka papryke). Zrobilam dwie warstwy ziemniakow: slodkie ziemniaki na spodzie, poznoej mieso a na tym zwykle ziemniaki. Z serow mialam w domu tylko parmezan i cheddar, wiec te uzylam. A pomidory pierw spazylam, zeby dac na zapiekanke bez skorki, pokrojone w plastry. Nastepnym razem planuje na to tez dac pokrojone czarne oliwki i przed podaniem posypac swieza bazylia. Dzieki za przepis1 :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...