czwartek, 3 grudnia 2015

Pieczone pierogi z wędzonym łososiem

Chcesz zaskoczyć rodzinę przy wigilijnym stole? Ten przepis da Ci taką szansę. Pierogi z farszem rybnym zdarzały się już wcześniej, ale pieczonych pierogów w środku których można znaleźć wędzonego łososia, serek naturalny i kilka dodatków jeszcze chyba na Twoim stole nie było.



Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki śmietany 18%
- 70g miękkiego masła
- 2 małe jajka
- szczypta soli
- sezam
- czarnuszka

Składniki na farsz:
- 250g serka naturalnego
- 100g wędzonego łososia
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 średni świeży ogórek
- 1 łyżeczka soku z cytryny

Zaczynamy od przygotowania farszu. W misce mieszamy serek, posiekane zioła, pokrojony w kostkę ogórek, dosyć drobno postrzępionego łososia i sok z cytryny. Dokładnie wszystko mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Teraz czas na ciasto. Do suchych składników dodajemy mokre (tylko jedno jajko), wszystko mieszamy i wyrabiamy. Staramy się nie podsypywać mąką, wówczas pierogi będą się lepiej lepić. Kiedy ciasto będzie elastyczne, dosyć miękkie, rozwałkowujemy je na grubość 2 mm. Przy pomocy szklanki wykrawamy kółka, w środek kładziemy nasz farsz, zamykamy i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pierogi muszą być porządnie zlepione, ponieważ w piekarniku będą rosły i mogą się otwierać. Kiedy wszystkie porcje mamy zrobione, pierogi smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem oraz czarnuszką. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175C na ok. 30 minut. Smacznego!    


4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy pomysł :) nigdy nie spotkałam się z podobnymi pierożkami :)
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Łosoś wędzony na ciepło czy na zimno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłem na zimno. Łososia wędzonego na ciepło dużo trudniej znaleźć w sklepach, a poza tym mięso ma inną strukturę, więc nie wiem czy do końca sprawdziłby się w tym przepisie. No, ale zawsze można spróbować ;-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...