piątek, 10 stycznia 2014

Cydrowe naleśniki

Na pewno wielokrotnie spotykaliście się z przepisami na naleśniki, w których jednym ze składników była gazowana woda mineralna. Bąbelki mają za zadanie poprawić elastyczność i nadać charakterystyczną miękkość i wilgotność usmażonemu naleśnikowi. W dzisiejszym przepisie wodę zamieniłem na cydr, cydr jabłkowy. Jest to napój o niewielkiej zawartości alkoholu, lekko gazowany, jedyny w swoim smaku. Po wielu latach poszukiwań w końcu znalazłem nasz polski cydr (Cydr Dobroński) taki, za którym tęskniłem od czasu pobytu w Anglii. Dodany do ciasta naleśnikowego nadaje mu charakterystyczny, lekko jabłkowy posmak.


Składniki na ciasto:
- 150 ml cydru jabłkowego
- 150 ml mleka 2%
- 150g mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli

Składniki na farsz:
- 1 brokuł
- 250g pieczarek
- 2 szalotki
- gałązka rozmarynu
- 10g sera ricotta
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą łączymy. W pierwszej kolejności mieszamy przesianą mąkę z mlekiem, dalej dodajemy cydr, a na końcu jajka i sól. Gotowe ciasto zostawiamy na 15 minut, a w tym czasie na maśle podsmażamy krążki szalotek oraz drobno pokrojone pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu, czekamy do czasu aż woda, którą oddały pieczarki zredukuje się. Na drugim palniku gotujemy w osolonej wodzie brokuł, który musi być właściwie rozgotowany. Warzywa pozostawiamy do wystygnięcia, w tym czasie przystępujemy do smażenia naleśników. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy naleśniki, im większe tym lepiej. Ugotowany brokuł kroimy dosyć drobno, mieszamy z pieczarkami i szalotką, dodajemy startą na grubych oczkach ricottę, pieprz oraz poszatkowany rozmaryn i mieszamy wszystko dokładnie. Kiedy farsz mamy gotowy, naleśniki usmażone, nagrzewamy piekarnik do 150C. Wewnętrzną stronę naleśnika smarujemy pomidorowo - paprykowym sosem na ostro (przepis znajdziecie >>>tutaj<<<), na środku kładziemy farsz i delikatnie zamykamy naleśnik z każdej strony. Z podanych proporcji powinno Wam wyjść około 5-6 sztuk. Gotowe naleśniki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, opcjonalnie posypujemy parmezanem lub innym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika na 5-7 minut. Smacznego!

Liczba porcji: 2-3
Stopień trudności: średnio trudne
Czas przygotowania: 60 minut


1 komentarz:

  1. bardzo fajny przepis :) niby znane wszystkim naleśniki, ale jednak na inny sposób :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...