wtorek, 26 sierpnia 2014

Zupa z cukinii i pomidorów

Miniony tydzień upłynął pod znakiem przetwarzania gigantycznych rozmiarów cukinii. Padło kilka propozycji jak wykorzystać to warzywo i ostatecznie wyszły z tego placki, leczo i zupa. I właśnie o zupie będzie dzisiaj. Ugotowana na żebrakach, z dodatkiem warzyw i świeżych, aromatycznych pomidorów idealnie będzie rozgrzewać na zbliżające się, co raz chłodniejsze dni. 



Składniki:
- 0,5kg żeberek
- ok. 0,5kg pomidorów
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
-  2 ząbki czosnku
- 1 średnia cukinia
- 1 cebula
- 1 papryka
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki bazylii
- cukier
- sól
- pieprz

Na początek umyte mięso zalewamy wodą, zagotowujemy, zdejmujemy szumy i dodajemy łyżeczkę soli oraz pokrojone w plastry marchewkę, pietruszkę i pokrojone w kostkę seler, paprykę oraz cebulę. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy na małym ogniu. Po 20 minutach dodajemy drobno pokrojony czosnek oraz cukinię pokrojoną w większą kostkę. Jeśli jest to młode warzywo możecie zostawić skórę, jeśli jednak użyjecie większej, starszej cukinii to należy ją obrać ze skóry. Po następnych 10 minutach dodajemy pomidory pozbawione skóry, pokrojone w kostkę wraz z całym sokiem oraz bazylię, majeranek i łyżeczkę cukru. Dalej gotujemy na wolnym ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie a wywar nabierze odpowiedniego smaku. Na koniec doprawiamy jeszcze w razie konieczności solą, pieprzem lub cukrem, czasem można dodać trochę maggi. Smacznego!


1 komentarz:

  1. PYSZNE MUSIAŁO BYĆ !!!

    ;-)
    POZDRAWIAM I ZAPRASZAM DO SIEBIE NA

    SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...