czwartek, 10 października 2013

Pomarańczowy krem z marchwi

Pomysł na szybką zupę? Proszę bardzo. Krem z marchwi z dodatkiem soku z pomarańczy. Bardzo łatwa i przede wszystkim szybka do przygotowania zupa. Uważać trzeba tylko z jednym - solą i pieprzem. Bardzo łatwo zmienić smak tego kremu, który jak każde danie musi być dobrze przyprawione ale jednocześnie cały czas nasze kubki smakowe muszą czuć marchew z nutą pomarańczy. 




Składniki:
- 700 g marvchwi
- 1/2 pomarańczy
- 500 ml bulionu drobiowego
- 2 szlotki
- oliwa
- odrobina curry
- sól
- pieprz

Marchewki kroimy w talarki i podsmażamy na oliwie z dodatkiem odrobiny curry, podobnie robimy z szalotkami. Po przerzuceniu warzyw do garnka, zalewamy je bulionem, nie może być go za dużo, tzn. maksymalnie 1 cm ponad powierzchnię marchwi. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw a następnie blenderem zamieniamy zawartość w krem. Kolejnym krokiem jest dodanie soku z połówki pomarańczy. Jeśli po jego dodaniu smak kremu pozostanie praktycznie niezmieniony, dodajemy jeszcze trochę soku z drugiej połówki cytrusa. Trzeba jednak uważać, aby smak pomarańczy nie zdominował smaku marchwi. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem, tu także trzeba być ostrożnym, uważać trzeba głównie na pieprz. Ostatecznie powinniście otrzymać delikatny krem marchwiowy z nutą pomarańczy, która przebija się przez słodycz głównego składnika kremu. Polecam!


2 komentarze:

  1. Dodam, że całość dość dobrze smakuje z naleśnikami :) Polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w domu najczęściej do tego są placki z cukinii :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...