sobota, 3 sierpnia 2013

Sos pomidorowy

Wczoraj na obiad było coś rewelacyjnego, coś co mam nadzieję wypróbujecie. Za nim jednak na blogu pojawi się przepis na główną atrakcję tego dania, dodaję osobny wpis o sosie jaki idealnie pasował do tej potrawy. Jest to sos pomidorowy, delikatny ale zaraz wyrazisty. W zależności od potrzeb można sterować jego ostrością za pomocą pieprzu i śmietanki.



Składniki:
- szklanka bulionu warzywnego
- 100g koncentratu pomidorowego
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 ml śmietanki 30%
- łyżeczka cukru
- sól
- pieprz

W niewielkim garnku rozpuszczamy masło dodając stopniowo mąkę. Po połączeniu się tych dwóch składników dodajemy bulion i całość zagotowujemy. Następnie garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sól, pieprz i cukier. Po dokładnym wymieszaniu ponownie doprowadzamy do wrzenia i ponownie zdejmujemy z ognia dodając chwilę później śmietankę. Ostrość sosu regulujemy pieprzem, jeśli ma być bardzo ostro można tradycyjny czarny pieprz zastąpić cayenne. 


2 komentarze:

  1. Sos wyszedl cudowny, delikatny taki jaki pamietam od mojej babci. Do golabkow idealny! Dziekuje za przepis!! dlugo takiego szukalam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...