środa, 28 sierpnia 2013

Trójkolorowy dorsz

Dorsz to chyba jednak moja ulubiona ryba. Może nie do łowienia, ale na pewno do jedzenia. Dziś proponuję lekko przyprawioną, smażoną razem z aktualnie topowymi warzywami: cukinią i pomidorami. Do tego wszystkiego dodałem trochę zielonej rukoli i wyszło bardzo kolorowe i pyszne danie, które jest dobre tak na obiad, jak i na szybki lunch. 



Składniki:
- duży filet świeżego dorsza bez skóry
- 1 mała żółta cukinia
- 2 średnie pomidory
- 2 cebule dymki
- 1 papryka peperoni
- garść rukoli
- suszony tymianek i majeranek
- 1 łyżka miodu gryczanego
- mąka pszenna
- masło
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz

Jeśli chcecie całe danie utrzymać w odpowiedniej temperaturze, to najlepiej jest je przyrządzić równolegle na dwóch patelniach. Jednak najpierw umyty i dobrze osuszony filet z dorsza (może też być każda inna biała ryba) kroimy na 3-4 cm paski. Solimy, pieprzymy, przyprawiamy tymiankiem i majerankiem. Odkładamy do lodówki. Na pierwszej patelni rozpuszczamy masło wraz z łyżką oleju rzepakowego i zaczynamy od podsmażenia krążków cebuli i papryki peperoni. Po 2-3 minutach dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię. Ponownie wracamy do ryby, obtaczamy ją w mące i rozgrzewamy drugą patelnię, także z masłem i olejem, smażymy rybę z każdej ze stron (2-3 minuty). W między czasie kiedy cukinia lekko zacznie się rumienić dodajemy łyżkę miodu i wrzucamy plastry pomidorów. Całość podsmażamy jeszcze dosłownie chwilę i do warzyw przekładamy usmażoną rybę i na sam koniec dodajemy rukolę. Danie można jeść prosto z patelni, można też podać z pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: średnio trudne


5 komentarzy:

  1. Super przepis :)
    Uwielbiam rybki zapiekane z warzywami :)


    Pozdrawiam,
    http://kuchnialetycji.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Tez bardzo lubie dorsza, a w takim towarzystwie na pewno by mi smakowal!

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbujcie. Polecam właśnie teraz kiedy cukinia i pomidory są najsmaczniejsze. W razie czego kombinacje z czym zjeść rybę są różne więc przepis do wykorzystania przez cały rok.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis! Ja nigdy nie mam pomysłu na rybę, dlatego prawie nigdy jej nie jem...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...