wtorek, 12 sierpnia 2014

Lody brzoskwiniowe

Właściwie to pierwsze lody, które zrobiłem w tym sezonie, a on właściwie powoli już się kończy. Rok temu proponowałem Wam lody waniliowe i truskawkowe, tym razem przyszła pora na brzoskwiniowe. Dobór smaku wynika z dostępności i ceny głównego składnika, czyli brzoskwiń. Poza tym, przepis ten jest aktualny przez cały rok, bowiem zawsze możecie użyć owoców z puszki.



Składniki:
- 500g brzoskwiń
- 200 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka listków mięty

Obrane ze skóry owoce miksujemy z cukrem pudrem oraz z miętą. Kilka listków tego zioła sprawi, że lody będą jeszcze bardziej orzeźwiające, a jednocześnie sama mięta nie będzie aż tak bardzo wyczuwalna. Kiedy uzyskamy jednolitą masę dodajemy śmietanę i ponownie wszystko ze sobą łączymy. Podobnie jak to było w przypadku wcześniejszych lodów przelewamy masę do naczynia, które przy braku maszynki do lodów umożliwi nam swobodne użycie blendera. Jest to konieczne, ponieważ wielokrotnie miksowane zamrażających się lodów sprawi, że będą one jeszcze bardziej puszyste i pozbawione kryształków lodu. Pierwszy raz miksujemy całość po 60 minutach od wstawienia do zamrażalnika. Czynność tą powtarzamy po 90, 120, 180 i 240 minutach. Pojemnik z lodami w zamrażalniku musi być zamknięty.  


Lekkie desery bez piekarnika vol 2 Akcja lodowa 2014

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...