piątek, 25 marca 2016

Rolada sałatkowa

Sałatka warzywna i szynka konserwowa. Pierwsza podawana jest zazwyczaj w misce, do drugiej pakuje się zazwyczaj szparagi i zalewa rosołkiem z żelatyną. Ja połączyłem jedno z drugim i w ten sposób na świątecznym stole będzie rolada sałatkowa. 



Składniki:
- 10 prostokątnych plastrów szynki konserwowej
- 4 średnie zmieniki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 3 średnie marchwie
- mała puszka groszku
- 3 jajka
- 1 duży ogórek kiszony
- 1/2 winnego jabłka
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 2 łyżki żelatyny
- 10 łyżek wody
- sól
- pieprz

Na początek musimy ugotować warzywa, muszą być lekko miękkie ale nie rozgotowane. W jednym garnku gotujemy ziemniaki, w drugim marchew, pietruszki i seler. Po ich wystygnięciu obieramy ze skóry, kroimy w drobną kostkę. Podobnie robimy z jajkami, gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Dalej dodajemy kolejne składniki: jabłko (wcześniej obieramy ze skóry) oraz ogórki, które ja akurat dodaje ze skórą. Na koniec wsypujemy przepłukany pod zimną wodą groszek. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, dodajemy sól i pieprz i zostawiamy w lodówce, najlepiej na całą noc. Kiedy wszystko odpowiednio się przegryzie doprawiamy w razie konieczności solą lub pieprzem i dodajemy musztardę oraz majonez. Równolegle rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie, po wystudzeniu dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy. 

Czas zrobić roladę. Rozkładamy folię aluminiową, na niej układamy dwa plastry szynki obok siebie, ale w taki sposób aby zachodziły na siebie. Następnie układamy w górę kolejne rzędy, także nakładając kolejne plastry na siebie. Następnie rozkładamy sałatkę i zawijamy całość. Gotową roladę owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia pozostaje nam tylko roladę pokroić, przyozdobić i podać na stół.  


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...