czwartek, 22 sierpnia 2013

Krem ze świeżych pomidorów

Kolejnym w tym tygodniu pomidorowym rzutem wolnym okazał się krem ze świeżych pomidorów. Z jednej strony konkurencja dla pomidorówki, ale z drugiej strony obie te zupy łączy tylko główny składnik. Prezentowany dzisiaj krem to połączenie smaków różnych gatunków pomidorów z aksamitnym serem pleśniowym i chrupiącymi pestkami dyni. Idealnie smakuje z grzankami.



Składniki:
- 6 średnich pomidorów różnych odmian
- 1 cebula
- mały ząbek czosnku
- 200 ml bulionu drobiowego
- 100g niebieskiego sera pleśniowego
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki pestek dyni
- sól
- pieprz

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Następnie dodajemy obrane ze skóry i także pokrojone w kostkę pomidory (z całym sokiem jaki zawierają). Całość dusimy na dużym ogniu przez około 5 minut, a następnie dodajemy bulion i gotujemy na wolniejszym ogniu kolejne 5 minut. Kolejną czynnością jest dodanie drobno pokrojonego sera pleśniowego i znów gotujemy 5 minut. Po tym czasie całość miksujemy, dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę podgotowujemy. W między czasie na patelni z odrobiną oliwy prażymy ziarna dyni, które na samym końcu wraz z kilkoma kawałeczkami sera dodajemy na wierzch talerza z zupą. Smacznego!

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe


Warzywa psiankowate 2013

2 komentarze:

  1. Pomidorowej nigdy nie za wiele, szczególnie takiej pysznej jak u Ciebie. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam w domu wierną fankę pomidorowej więc często ją gotuję :-)
    Przepis dodany do Twojej akcji, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...