wtorek, 1 października 2013

Kurczak, pieczarki, oliwki oraz kapary

Na początku września proponowałem Wam udko kurczaka z majerankiem i miętą. Dzisiaj dodaję przepis na kurczaka z tymiankiem, który najpierw dusi się, a później piecze w towarzystwie pieczarek i oliwek. Dodałem też kapary, chyba pierwszy raz do mięsa. Wyszło rewelacyjnie. Ta opcja zdecydowanie lepiej smakuje z ryżem.



Składniki:
- 2 udka kurczaka
- 100g zielonych oliwek 
- 50 g kaparów
- 250g małych pieczarek
- 1 cytryna
- świeży tymianek
- 0,5L bulionu z kurczaka
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- sól
- pieprz

Umyte i osuszone mięso nacieramy pieprzem, solą i dosyć sporą ilością posiekanego tymianku. Najlepiej jest odstawić kurczaka do lodówki na choćby 0,5 godziny ale jeśli kiszki grają marsza to obsmażamy je na oleju na mocno złoty kolor. Kiedy mięso jest już wystarczająco podsmażone zdejmujemy je i wrzucamy pokrojone na pół pieczarki oraz w całości kapary i oliwki. Kiedy pieczarki się zarumienią, wkładamy ponownie mięso i zalewamy bulionem. Dodajemy kilka gałązek tymianku i dusimy na wolnym ogniu około 45 minut, mięso musi być już lekko miękkie. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 160 C, blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nią plastry cytryny, które po posoleniu trzymamy w piekarniku 15 minut. Kolejną czynnością jest właśnie pieczenie w piekarniku. Zdejmujemy pokrywę z naczynia, na kurczaka kładziemy wcześniej podpieczoną cytrynę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 160 C. Po około 20 minutach skórka kurczaka powinna być już chrupiąca, cytrynka podpieczona - to znak, że wszystko jest gotowe do podania, najlepiej jak pisałem wcześniej z ryżem. Smacznego!

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 90 minut
Stopień trudności: średnio trudne     


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...